Denk aan wat de ander wilt, niet alleen aan wat jij wilt

Als je iemand iets wilt laten doen. Of als je het gedrag van iemand wilt laten veranderen, dan zijn er twee dingen die je kan doen:

Ten eerste kan je focussen op wat jij wilt. Ten tweede kan je focussen op wat de ander wilt.

Welke denk je dat meer effect heeft?

Focussen op wat de ander wilt natuurlijk.

Als je iemand iets wilt laten doen, dan is er één ding absoluut noodzakelijk. De ander moet het willen.

Door alleen te blijven focussen op wat jij wilt, bereik je dit doel natuurlijk niet snel. Andere mensen denken ook vooral alleen aan wat ze zelf willen. Als je dus iemand iets wilt laten doen, dan kan je er beter op focussen wat die ander wil. Je kan er beter op focussen wat het voordeel voor de ander is.

Iemand wilt iets doen als hij/zij er voor zichzelf een voordeel in ziet.

 

Mensen boeien het niet wat jij wilt…

Het is soms jammer dat dit de realiteit is, maar: Het boeit mensen niet wat jij wilt. Het gaat mensen er vooral om wat zij willen.

Je kunt zo’n groot verschil maken door oprecht geïnteresseerd te zijn in andere mensen. Als je oprecht geïnteresseerd bent in anderen dan focus je er automatisch op wat zij willen. Hierdoor maak je mensen enthousiast om te veranderen. Je maakt ze enthousiast om ergens mee te stoppen of iets nieuws te doen.

Dit ga je vrijwel nooit bereiken door te focussen op wat jij wilt.

 

Een voorbeeld

Stel je wilt in contact komen met iemand om meer te weten te komen over een onderwerp. Je kan het dan op twee manieren aanpakken:

  1. Op jezelf focussen: Hallo meneer/mevrouw, ik wil graag een keer met uw praten omdat ik meer informatie wil over dit onderwerp.
  2. Op de ander focussen: Hallo meneer/mevrouw, ik vind uw werk super interessant. Zou u het leuk vinden om er een keer met me over te praten? Het lijkt me leuk om er meer over te weten te komen.

Zie je het verschil?

Welke van de twee denk je dat een grotere kans heeft om te werken?

 

We zijn constant zo erg bezig met letten op wat wij willen, dat we vergeten wat anderen willen. Door een simpele shift te maken maak je je leven al zoveel makkelijker.

Focus op wat andere mensen willen.

 

Bram

 

Comments are closed.