Vind Je Passie – Wat Vind Jij Leuk Om te Doen

Je hebt het misschien al vaak gehoord. Je passie is belangrijk. Zorg dat je doet wat je leuk vind. Als je doet waarvan je houdt dan komt alles goed.

Toch hebben we er zelf ervaring mee dat we dit even probeerden en dat het niet lukte. Is het dus zo dat het alleen voor sommige mensen is weggelegd dat ze kunnen doen waar ze van houden?

Of moeten we er simpelweg meer in geloven en accepteren dat het uiteindelijk wel zal werken?

 

Verder wil ik graag antwoord geven op de vraag: “Hoe vind ik mijn passie?” – aangezien sommige mensen niet precies weten wat ze nou echt leuk vinden.

Je passie volgen heeft vele mentale en lichamelijke voordelen!

Veel mensen lijken er toch onzeker over te zijn en niet volledig op hun gevoel te vertrouwen, en dat snap ik volledig. Zeker door negatieve ervaringen met het doen waar je van houdt in je jeugd kunnen we er niet meer in geloven dat we onze passie kunnen naleven en hier zelfs geld mee kunnen verdienen.

Ik snap het.

 

Voordelen van je passie volgen

Voordat ik ga uitleggen hoe je je passie dan daadwerkelijk kan vinden wil ik eerst even kort een aantal voordelen opnoemen:

 • Meer (levens)energie, minder snel moe
 • Minder slaap nodig
 • Blijer, meer vreugde in je leven
 • Positievere gedachtes
 • Gevoel dat je echt ‘leeft’
 • Positievere situaties in je leven aantrekken
 • Meer zelfvertrouwen
 • Beter zelfbeeld
 • Meer geluk
 • Betere creativiteit
 • Open voor nieuwe mogelijkheden

… en eigenlijk nog veel meer!

Het is serieus bewezen dat als je doet wat je leuk vind, heel veel negativiteit wegvalt. Dit komt omdat je weer openstaat voor mogelijkheden in plaats van foutief te zeggen dat iets niet zou lukken. Het draagt over naar alle aspecten van je leven: relaties, werk, sporten en andere sociale aspecten.

Je kan het zien aan iemand die ongelukkig is. Het ziet eruit alsof er bijna geen levensenergie meer zit in die persoon. De ogen van zo iemand zijn vaak duf, terwijl de ogen van iemand die z’n passie volgt sprankelen.

Wanneer je je passie volgt, heb je het gevoel dat je echt aan het leven bent.

 

Hoe vind je je passie?

hoe-vind-je-je-passieDit is een onderwerp dat voor vele mensen heel moeilijk is en dat is eigenlijk omdat de vraag al fout is.

Je kan je passie niet echt ‘vinden’. Je kan er niet echt naar op zoek gaan door erover na te denken.

Je kan alleen voelen wat je wilt.

Om je daarbij te helpen heb ik ooit een leuke vraag gehoord die ik eigen heb gemaakt en vaak vraag aan andere mensen om erachter te komen wat ze nou echt willen.

 

Je passie is namelijk wat jij oprecht wilt.

 

Vaak weten we helaas niet precies wat we willen omdat er allemaal afleidende gedachtes tussen ons en onze wil zitten. Het voelt soms alsof je in een dikke mist loopt en niet precies weet waar je naartoe gaat.

De vraag die ik je nu ga stellen geeft vrijwel altijd een vrij goed antwoord in wat iemand wil. In ieder geval ligt het dicht bij wat je wilt.

 

“Wat als je al het geld van de wereld had en geen verantwoordelijkheden meer had voor andere mensen en je voor één week naar alle plekken in de wereld toe zou kunnen gaan, wat zou je dan doen, waar zou je naartoe gaan en waarom? Zou je alleen gaan of met andere mensen, en waarom?”

 

Als je even de tijd neemt om die vraag voor jou goed te beantwoorden.

.

.

.

.

.

Wat betekent mijn antwoord?

Omdat deze vraag zo is opgesteld dat je geen limitaties hebt, kan je hoofd geen redenen verzinnen om het niet te doen.

Nu is het in het dagelijks leven natuurlijk wel zo dat je niet gelijk alles kan doen. Gebruik deze vraag meer om er inzicht in te krijgen wat je nou kan doen en probeer dat te combineren met je dagelijks leven.

 

Geef je bijvoorbeeld als antwoord:

 

“Ik wil voor een week lang naar een eiland in m’n eentje en gewoon even aan helemaal niks denken.”

Dit betekent dat je dan in je leven meer rust nodig hebt en misschien minder hard moet werken en alles iets serieuzer kan zien. Ga dingen doen die voor jou rustgevend zijn.

Denk eraan dat wanneer jij niet je rust pakt andere mensen hier ook last van hebben. Doe het ook vooral voor jezelf – omdat je het waard bent.

 

Geef je echter zo’n antwoord:

 

“Ik zou voor een week lang naar een plek toe gaan waar ik kan leren over hoe ik coole mobiele apps kan maken. Dit wil ik doen zodat ik mensen later kan helpen door een handige app te creëren.” 

Dit zou betekenen dat je op dit moment juist veel wilt leren over een bepaald onderwerp. Soms wordt er veel druk op ons gezet om ook echt iets te gaan doen terwijl we soms het liefste iets willen leren.

Daarnaast zijn er natuurlijk oneindig veel mogelijkheden waarmee je kan antwoorden. Dat vind ik er ook zo fascinerend aan. Iedereen is anders en iedereen vind net iets anders leuk. Het is niet per se zo dat je iets op een manier moet doen hoe andere mensen het doen. Het voelt het fijnst om het op jouw eigen manier te doen.

 

Vraag jezelf elke dag of je doet wat je wilt doen

Elke ochtend als ik voor de spiegel sta, vraag ik mezelf af of ik gelukkig ben met wie ik ben, wat ik vandaag ga doen en wat mijn intentie daarin is.

Als ik dat niet doe dan verlies ik de verbinding met wat ik wil en doe ik dus dingen die ik niet wil. Daar wordt je leven onnodig lastiger en minder plezier van. Genoeg reden dus om het je elke dag af te vragen.

Ik kan niet duidelijk genoeg uitleggen hoe veel effect deze ‘oefening’ heeft. Door jezelf af te vragen wat je wilt, slijp je constant bij wat je wil. Zo weet je scherp wat je wilt en kun je dit ook door je dag beter uitvoeren.

 

Op het even snel samen te vatten: Doe wat jij leuk vind. Vraag jezelf af wat je leuk vind en als je niet weet wat je wilt kan de bovenstaande vraag je hierbij helpen.

Ik vind het lastig om over dit onderwerp te schrijven omdat iedereen anders is en iedereen er net weer op zijn eigen manier achter komt wat zijn/haar passie is. Daarnaast valt dit nooit samen te vatten in een simpel artikel maar ik hoop dat jullie er iets aan hebben.

 

Bram

 

 

Comments are closed.