Neem het leven serieus, maar niet te serieus

Door

Dit is misschien wel de grootste paradox die ik tegen ben gekomen in de wereld van geluk. Dat is dat je aan de ene kant het leven serieus wilt nemen omdat je maar een keer leeft. Maar aan de andere kant wil je het niet te serieus nemen.

Ik zie het vaak bij mezelf en ik heb het gevoel dat ik het vaak bij andere mensen zie. Soms gaan we te veel naar een extreem toe. Ik geloof dat we het gelukkigst zijn als we – voor ons – een goede balans vinden tussen de twee.

In dit bericht wil ik simpel en praktisch uitleggen wat het verschil is tussen iets serieus bekijken en iets onserieus bekijken – op het zelfde moment.

We kunnen namelijk op het zelfde moment ergens heel hard voor gaan en echt het doel proberen te halen en het echt iets boeien dat we ’t halen. Maar tegelijkertijd kunnen we ook gelukkig en tevreden zijn, en het ons dus niks boeien, als we het doel niet halen.

 

1. Zie het leven serieus

Leef je passie. Doe wat jij wilt en waar jij goed in bent. Ga voor wat jij wilt.

neem-je-leven-serieusRealiseer aan de ene kant dat het leven kort is. We hebben gemiddeld ongeveer 60 jaar de tijd om te doen waar we echt oprecht van houden.

Wanneer je het gevoel hebt dat je bijna dood gaat of als je je realiseert dat je leven niet oneindig is en je leven een keer eindigt, dan vallen alle onbelangrijke dingen weg en neem je het leven serieus.

Je gaat dan vol voor wat je wil en al het onbelangrijke valt weg.

Ik geloof dat mensen niet vaak genoeg realiseren dat hun leven niet oneindig is. Vaak leven we – en ik ook te vaak – alsof we voor eeuwig zullen leven. Daardoor verzinnen we excuus na excuus om dingen niet te doen. ‘We kunnen het later wel doen’.

Ondertussen verspillen we onze tijd door iets te doen wat we niet willen doen.

Ik wil later niet iemand zijn die terugkijkt op zijn leven en dan dingen zeg zoals: Ik het spijt dat ik dit niet heb gedaan, ik heb spijt dat ik dat niet heb gedaan.

 

2. Zie het leven niet te serieus

Wees tevreden met wat je al hebt. De uitkomst van je werk boeit niks. Het gaat om het proces. In het proces vind je geluk. Er is geen reden om ongelukkig te zijn als je je doelen nog niet behaalt.

lachen-leven-niet-serieus-nemenAan de andere kant wil je je leven juist niet te serieus nemen. Als je het weer te serieus bekijkt dan vergooi je eigenlijk ook je leven want dan heb je geen lol.

Je kunt wel je hele leven heel hard werken, maar als je te hard werkt waardoor je geen lol meer hebt dan heeft het ook allemaal geen zin meer. Dan heb je misschien wel wat bereikt maar dan heb je achteraf spijt dat je niet meer lol hebt gemaakt in je leven.

 

Allebei dus…

Je wilt het je dus aan de ene kant helemaal niks boeien en aan de andere kant heel erg veel boeien. De grootste paradox in een gelukkig leven naar mijn mening.

Ik heb het gevoel dat je voor JOU de juiste balans moet vinden tussen hard werken en rust, tussen serieus zijn en onserieus zijn, tussen spiritualiteit en nuchter zijn.

Om echt oprecht gelukkig te zijn is er voor JOU een goede balans nodig. Dit verschilt per persoon en daarom is het dus belangrijk om jezelf vaak af te vragen waar jij gelukkig van wordt.

 

Bram

Comments are closed.