Omring jezelf met positieve mensen voor een positiever leven

Vaak denken we dat we zelf heel erg bepalen wat we willen en hoe we ons gedragen. Uit onderzoek blijkt echter dat dit in heel veel gevallen afhangt van onze sociale omgeving. In ieder geval heeft het altijd een grote invloed op ons gedrag.

We zijn sociale wezens. We leren van andere mensen en we doen ze vaak na.

Als jij een positiever leven wilt, dan is het eigenlijk simpel: Omring jezelf met positieve mensen.

Geef negatieve mensen geen plaats in je leven.

Je bent het gemiddelde van de 3 tot 6 mensen waar je het meeste mee omgaat.

 

Negatieve mensen ‘afstoten’

grenzen-aangevenNegativiteit afstoten vereist doorzettingsvermogen en de wil om te veranderen en positief te zijn. Het vereist dat je je eigen grenzen aangeeft en negativiteit (negatieve situaties en mensen) minder toelaat in je leven.

Als je erg negatieve mensen in je leven hebt, waarom zou je dan nog met ze omgaan?

Ze halen je alleen maar naar beneden.

 

Natuurlijk kan dit bij familie wel wat moeilijker liggen. Als je bijvoorbeeld een negatieve moeder en/of vader hebt, is het lastig om ze niet meer te zien.

Ik zeg dan ook niet dat je je familie niet meer kan gaan zien als ze negatief zijn, maar je kan wel degelijk de tijd die je met ze doorbrengt verminderen.

 

Geef aan dat je het niet fijn vind als iemand negatief is

zeg-nee-tegen-negativiteitDaarnaast is het belangrijk om aan te geven dat je het niet fijn vind als iemand negatief is. Heel belangrijk is om niet mee te gaan in de negativiteit als je dat doet.

In deze valkuil ben ik zelf al veel te vaak gestapt (en we blijven het allemaal soms doen).

Als iemand negatief is en je reageert dan op een negatieve manier van ‘doe niet zo negatief, het is echt kut’. Ten eerste ben je dan zelf negatief en ga je je zelf negatief voelen en ten tweede wordt die ander defensief waardoor er alleen maar meer problemen komen.

Dit is misschien de reden waarom mensen op te houden met het zeggen als ze zich aan iets irriteren.

Het is veel effectiever om je tijd door te brengen met positieve mensen en positiviteit met elkaar te delen dan om te focussen op negatieve mensen en hun proberen te veranderen.

De truc

De truc is om het zelf op een positieve manier te brengen. De truc is om in te zien dat die persoon misschien negatief is om een reden en ‘m proberen te helpen.

Je kan dan bijvoorbeeld iets zeggen van: “Hey, kan je misschien even niet zo negatief doen? Het is niet fijn om zo bij je te zijn.”

Terwijl je dat zegt is het heel belangrijk dat je die persoon niet als minder of fout ziet. Hij zit niet fout. Hij gedraagt zich ook niet eens fout. Eigenlijk kan hij er niks aan doen.

Het enige doel wat je hebt is het die andere persoon laten weten.

Als deze persoon toch nog defensief wordt en erop reageert, zeg dan iets in de trend van: “Sorry, ik wilde je niet kwetsen. Ik wilde het je alleen even laten realiseren.”

Ga er niet weer op in. Probeer ‘m niet te overtuigen dat jij gelijk hebt. Dan ben je zelf bezig met negativiteit.

 

Breng meer tijd door met positieve mensen

De rest is simpel. Breng je tijd zoveel mogelijk door met mensen die positief zijn en graag  hun doelen willen behalen. Als je rond die mensen bent dan brengen ze je omhoog.

Als je de wereld positiever wilt maken, dan is het veel effectiever om je tijd door te brengen met positieve mensen en deze positiviteit te delen, dan om je tijd door te brengen met negatieve mensen en ze positiever proberen te maken.

 

Bram

Comments are closed.