Informatie over onzekerheid

 

Vrouw die onzeker isIn dit artikel wordt verteld wat onzekerheid is, hoe het ontstaat en wat je er aan kunt doen.

Onzekerheid is een psychisch fenomeen dat we allemaal wel kennen. Je hebt misschien zelf een periode achter de rug waarin je onzeker was en je kent vast wel iemand uit je nabije omgeving die onzeker is.
Als je, je onzeker voelt denk je na over wat anderen van je denken in negatieve zin. Hierdoor weet je jezelf geen houding te geven in onbekende situaties wat nadelige gevolgen kan hebben in sociale omstandigheden.

Ontstaan van onzekerheid

De oorzaak van het ontstaan van onzekerheid is vaak te vinden in de jonge jaren van een individu.
Dit kan betrekking hebben tot de opvoeding of het doelwit zijn van pesterijen, maar hoe komt het nou dat dit zorgt voor onzekerheid?

Pesten

Vaak wordt iemand gepest omdat hij van zichzelf onstabiel is. Als je niet sterk in je schoenen staat ben je een makkelijk doelwit. Het kan ook dat iemand als vreemde eend in de bijt wordt beschouwd. Dit kan tot stand komen door bijvoorbeeld een andere kledingdracht of een andere etniciteit.
Degene die gepest wordt of werd weet niet hoe het is om bij een groep te horen, mensen zijn kuddedieren en zullen altijd groepen vormen. Mensen die gepest worden om wat voor een rede dan ook kunnen hun plek niet vinden binnen de groep en worden dan onzeker.

Veel mensen zeggen dat de beste remedie tegen pesten negeren is. Door het pesten te negeren geef je de pesters geen ‘brandstof’ om door te gaan met pesten.
Wat pesters willen is een reactie uitlokken. Als jij ze die reactie niet geeft is het minder aantrekkelijk om door te gaan met pesten simpelweg omdat je de pesters hen van de ‘brandstof’ ontneemt. Na verloop van tijd zullen ze in de gaten hebben dat het pesten niet de gewenste reactie oplevert en het pesten zal ophouden.

Opvoeding

Tijdens de opvoeding van een kind is het belangrijk dat hij of zij in aanmerking komt met sociale gelegenheden, een kind leert dan hoe het aan de slag moet op het sociale werkveld.
Dit kan een kind bijvoorbeeld leren door een sport te beoefenen. Hij zal dan op de één of andere manier moeten samenwerken met leeftijdsgenootjes maar ook met ouderen.
Het hoeft niet perse een sport te zijn het kan ook gewoon iets heel simpels zijn, zoals het bijwonen van een verjaardag van een familielid.
In het begin zijn dit soort situaties spannend voor een kind en daar moet het mee om leren gaan.
Als een kind hier niet aan toe komt omdat de ouders hen de optie geeft om niet mee te gaan naar de verjaardag van ome Ben of om niet op een sport te gaan, dan loopt het kind een achterstand op.
Het kind zal dan later nog steeds onbekend zijn op dat zelfde terrein.

Als de onzekerheid is ontstaan door een ‘gebrek’ aan opvoeding is het, het beste om deze achterstand zo snel mogelijk aan te vullen. Er kan worden gedacht aan het zoeken van een baantje of aan abonnement aanvragen bij de sportschool. Er vindt dan sociale interactie plaats en langzamerhand zal de persoon in kwestie die onzeker is een positiever zelfbeeld krijgen.

Comments are closed.