Tip Voor Meer Energie – Verbreek Dagelijkse Routines

Door

We kennen het allemaal wel. Dat gevoel als je ergens helemaal klaar mee bent en er absoluut geen zin meer in hebt. Je zit er helemaal doorheen. Je hebt het gevoel dat je nooit genoeg slaap krijgt, en zelfs als je misschien een keer genoeg slaapt, voelt het alsnog niet genoeg. Het is er namelijk voor een reden. Het is de manier van jouw lichaam en geest om aan jou aan te geven dat je rust nodig hebt. Vaak blijven mensen in een routine zitten waar ze niet uit lijken te komen. Ze blijven maar door ploeteren totdat ze uiteindelijk in een soort burn-out terecht komen. Vaak duurt deze veel te lang, de reden hiervoor is omdat mensen in hun routine blijven zitten en niet luisteren naar hun lichaam en hun geest.

Wat je lichaam en geest eigenlijk zeggen is “Wow, stop even met wat je aan het doen bent, je hebt rust nodig.” We blijven doorploeteren omdat we gewend zijn om dit te doen. Een voorbeeld hiervan is werk of school. Vaak zijn we zo erg met werk of met school bezig dat we vergeten om even wat tijd voor ons zelf te nemen en uit te rusten. Omdat het een gewoonte is geworden, blijven we dit doen.

Voor veel mensen is het een goed idee om eens hun routine te verbreken en wat tijd voor zichzelf te nemen. Het zal je goed doen. Zelfs kleine dingen die helemaal niks met een burn-out te maken lijken te hebben, zoals wie de was doet, of waar je in bed slaapt, kunnen je al heel goed doen. Mensen die voor een langere tijd in een relatie zitten liggen bijvoorbeeld vaak aan dezelfde kant van het bed. Probeer eens aan de andere kant te gaan liggen. Ook al lijkt het in de eerste instantie misschien een raar idee, het zal jullie allebei goed doen. Hetzelfde geldt voor je ochtendroutine. Veel mensen hebben dagelijks precies dezelfde ochtendroutine. Doe het eens in een andere volgorde. Als je bijvoorbeeld normaal opstaat en gelijk onder de douche stapt, probeer dan eens voor een dag eerst te ontbijten en dan onder de douche te stappen.

Je hersenen: Actief of Inactief

Wat dit soort dingen doen is dat ze ervoor zorgen dat je weer met een frisse kijk je dag in gaat. Omdat de routine is verbroken worden je hersenen weer actief en daardoor krijg je weer energie. Als je hoofd inactief is, dan voelt het alsof je geen energie hebt. Ik probeer nu absoluut niet te zeggen dat routines in je leven slecht zijn. Routines zijn namelijk ook belangrijk. Wat ik puur wil proberen te zeggen is dat het soms erg fijn voelt om even een routine te verbreken en dingen anders te doen. Zorg er voor dat je hersenen weer actief worden en je weer met een creatieve kijk je dag kunt beginnen. 
 
Routines kunnen soms voor een probleem zorgen omdat je alles dan van een kant bekijkt, wat zorgt voor blindspots. Het zorgt ervoor dat het moeilijk is om creatief te zijn en je gaat in een soort automatische modus. Daarom raad ik iedereen aan om eens in de zoveel tijd uit je routines te breken en dingen van een nieuwe hoek te bekijken. Kleine veranderingen in je dagelijkse gewoontes kunnen hierin al een groot effect hebben omdat het razendsnel je mindset verandert. Een kleine verandering in je gewoonte zorgt al voor een verandering in je mindset. 

Omschakelen naar een Mindset van Mogelijkheden

Mensen zeggen vaak dat hoe ouder je wordt, hoe minder energie je hebt. Kinderen lijken altijd voor energie te hebben en dit komt omdat ze regelmatig in een mindset van mogelijkheden zitten. Ze denken constant: “Wat kan ik nu doen?” of “Wat lijkt me nu het leukst om te doen?” en dat doen ze. Ze zitten in een mindset van mogelijkheden. Dit is de realiteit voor veel mensen: Hoe ouder we worden, des te meer we in een routine komen te zitten. Toen ik er op deze manier over nadacht leek me een oplossing om weer creatiever te worden vrij simpel. Namelijk zoveel mogelijk andere dingen doen zodat we weer in een creatieve mindset terecht komen. In deze creatieve mindset hebben we veel meer energie. Het voelt alsof onze energie stroomt in plaats van dat het ergens vast zit. Dat is namelijk wat er gebeurd als je in een routine terecht komt. Je energie gaat vast zitten en voelt geblokkeerd.
Energie is altijd in beweging. Wat we willen verandert constant en ons lichaam geeft dit ook aan. Soms hebben we even rust nodig, dit voelen we als we erg gestrest zijn. Soms willen we juist weer wat gaan doen, dit voelen we door middel van verveling. In beide instanties is er echter een verandering in onze mindset nodig. Deze verandering kunnen we bereiken door simpelweg wat anders te gaan doen.

Soms is uit een routine stappen lastig…

Ja, ik ben het met je eens. Soms kan het erg lastig zijn om uit een routine te stappen die je tegen houdt. Soms is het bijvoorbeeld even onmogelijk om te stoppen met werk als je er helemaal klaar mee bent, omdat er toch geld moet binnenkomen. Dat snap ik. Probeer in dat geval te focussen op wat je wel kunt veranderen. Er zijn vaak talloze mogelijkheden. Als je bijvoorbeeld niet 1,2,3 even kunt stoppen met werk, probeer dan op een ander gebied in je leven een verandering aan te brengen. Probeer om ’s avonds, in plaats van voor de TV te hangen, een wandeling te maken, in een dagboek te schrijven of te sporten. Kleine veranderingen kunnen al een groot impact hebben.

Het algemene doel is nogmaals om je creativiteit terug te brengen. Het is daarom erg aan te raden om je hersenen actief te houden. Veel lezen over onderwerpen die je interesseren is daarom altijd een goed idee. Daarnaast is het geen gek idee om veel dingen te proberen. Je bent nooit te jong om te leren en het is niet waar dat leren energie kost. Het geeft je juist energie. Creativiteit zorgt ervoor dat je energie stroomt. Je hoort creatief te zijn, je energie hoort te stromen.

 

Comments are closed.