Veroordelen, klagen en bekritiseren heeft geen zin

We houden er allemaal niet van om bekritiseerd te worden. Als iemand op je zeurt, dan vinden we snel een manier om het van ons af te schuiven en andere mensen de schuld te geven.

Dit is menselijk.

We houden er niet van als ons zelfbeeld naar beneden wordt gehaald. Er is dan ook maar een klein deel van ons die kritiek op een goede manier kan nemen en ervan kan leren, in plaats van het weg te stoppen.

Als zoveel mensen toch niet geloven dat ze zelf fout zitten, waarom zou je dan nog proberen om ze te bekritiseren?

Het heeft simpelweg geen zin. Je bereikt er niks mee.

De bekende psycholoog B. F. Skinner toonde aan dat dieren veel sneller leerden als ze werden beloond voor goed gedrag en dat ze dit ook nog eens beter bleven onthouden dan wanneer ze werden gestraft voor slecht gedrag.

Hetzelfde is waar voor mensen. Het is voor mensen ook belangrijk dat ons zelfbeeld hoog blijft. We zullen er daarom ook vaak alles aan doen om andere mensen de schuld te geven zodat we er zelf de pijn niet van voelen.

 

Maar wat als mensen iets fout doen?

Als mensen iets fout doen, dan kan je ze veel beter eerst proberen te begrijpen en je dan afvragen wat zij willen. Mensen zijn er namelijk geïnteresseerd wat ZIJ willen, en niet wat JIJ wilt.

Klik hier om meer te weten te komen over hoe je mensen effectief kunt veranderen.

 

Bram

 

Comments are closed.